субота, 21 листопада 2015 р.


Революція  Гідності.
Ціна  свободи – сьогодні,  борг – перед  завтрашнім


Ми  воїни.  Не  ледарі.  Не  лежні
І  наше  діло  праведне  й  святе.
Бо  хто  за  що,  а  ми  за  незалежність
Отож  нам  так  і  важко  через  те

Ліна  Костенко  


21 листопада виповнюється 2 роки, як в Україні з Євромайдану розпочалася  Революція  гідності.

Революція Гідності – політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 року  до 22 лютого 2014 року, викликані відходом  політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на  Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу. 
Євромайдан – національно–патріотичні  протестні  акції  в  Україні,  передусім,  проти корупції,  свавілля  правоохоронних  органів  та  сил  спецпризначення,  а  також  на  підтримку  європейського  вектора  зовнішньої  політики  України.  Уперше слово «Євромайдан» використали 21 листопада у соціальній мережі.

24 серпня  1991 року  Україна  оголосила  на  весь  світ,  що  стала  незалежною !  Стала,  але  й  досі  не  здобула  цієї  незалежності …
Помаранчева революція 2004 р. мала стати рушійною силою до змін, люди вірили, що буде усе по-новому. Проте очікування не справдилися, а навпаки, були розбиті в пух і прах. У 2010 р. до влади прийшла «банда олігархів», яка вирішила знищити рештки справжнього українства та й ще за його рахунок наживитись. Президент В. Янукович за час свого правління (2010–2014 рр.) встиг узурпувати конституцію 2004 р. та зосередити у своїх руках усю повноту влади. 
Україна  – європейська  держава.  І  не   тільки  географічно,  а  й  духовно,  та  ще  й досі  не  політично …
Важливим етапом в історії незалежної України мав стати Вільнюський саміт східного партнерства 28–29 листопада 2013 р. Але незадовго до цього була зроблена неочікувана для всіх заява: Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготування до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Такий хід подій аж ніяк не влаштовував українців, які покладали великі надії на співробітництво України із ЄС, а тому зроблена заява стала тим каталізатором, який призвів до перших актів протесту.
Протести розпочалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів України  про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада.  А  ще  були  сутички  із  силовиками,  неодноразові  спроби  розгону  Євромайдану,  і … людські  жертви … багато  жертв.

Результатом  тих  революційних  подій  було  повернення  до  Конституції  2004 року  та  дострокові  президентські  вибори.  Та  надто  багато  покладено  на  вівтар  перемін : 
    загальна  кількість  загиблих – 128 героїв;
    загальна  кількість  постраждалих – біля  2700–3000 чоловік  (серед  яких  травмовані  та  покалічені  люди);
    з  ще  безвісти  зниклі …
Їхня  пожертва  не  повинна  стати  марною.  Перемога  ще  не  здобута.
Революція Гідності повернула людям віру у цінності свободи, гідності та самопожертви. Вона зрушила процеси формування громадянського суспільства та реформування держави. Революція Гідності народила політичну націю України, яка складається з представників різних національностей та різних верств населення.
Люди  чекають  перезавантаження  всієї  політичної  влади.  Очікують,  що  цього  разу  ми  не  втратимо  свій  шанс  на  побудову  нової  держави  і  нової  влади,  яка  буде  служити  цій  державі,  її  народові.  Але … 




Основні  дати  Революції Гідності
(21 листопада 2013 р. – 22 лютого 2014 р.)
2013 р.:
21 листопада – початок Революції Гідності. Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготування до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

24 листопада - великий мітинг на Майдані Незалежності. Перші сутички із міліцією.

30 листопада - перший силовий розгін мітингувальників.

1 грудня - півмільйонне Всеукраїнське народне віче на Майдані Незалежності. Захоплення КМДА і Будинку профспілок.

8 грудня - "Марш мільйонів".

15 грудня - "День гідності". Євромайдан прийняв резолюцію, яка забороняє Президентові підписувати угоду про вступ України в Митний союз.

22 грудня - створення загальнонаціональної організації Всеукраїнське об'єднання «Майдан».


2014 р.:
16 січня - прийняття Верховною Радою "Диктаторських Законів".

19-22 січня - криваві сутички між мітингувальниками і "Беркутом".

22 січня - перші жертви Революції Гідності. Смерть Сергія Нігояна та Михайла Жизневського.

22-27 січня - захоплення Державних Адміністрацій в областях України.

28 січня - Верховна Рада України скасувала "диктаторські закони 16 січня". У цей же день М. Азаров та весь уряд пішов у відставку.

29 січня - Верховна Рада ухвалила законопроект щодо амністії учасників акцій протесту.

15 лютого - мітингувальники почали звільняти КМДА.

18-20 лютого - пік Революції. Криваві сутички в центрі Києва, підпал Будинку профспілок та смерть багатьох євромайданівців ("Небесна Сотня").

20 лютого - Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України».

21 лютого - Лідери опозиції підписали з В. Януковичем угоду, але Євромайдан не визнав її і вирішив йти до кінця.

Ніч 21 на 22 лютого - втеча В. Януковича.

22 лютого 2014 р. - Кінець режиму Януковича: Верховна Рада України 328-ма голосами народних депутатів підтримала Постанову про усунення Віктора Януковича з посади Президента України. Завершення Революції Гідності - першого етапу у боротьбі українського народу за свою незалежність.






Немає коментарів:

Дописати коментар