середу, 6 січня 2016 р.

Різдво  Христове

Нова радість стала, яка не бувала,
Над вертепом звізда ясна світлом засіяла.
Де Христос родився, з Діви воплотився,
Як чоловік пеленами убого оповився.
Пастушки з ягнятком перед тим дитятком
На колінця припадають, Царя-Бога вихваляють.
– Ой ти, Царю, Царю, небесний Владарю,
Даруй літа щасливії цього дому господарю.
Даруй господарю, даруй господині,
Даруй літа щасливії нашій славній Україні.



Різдво  Христове – велике християнське свято, згідно з християнським  віросповіданням  це день народження  Ісуса  Христа,  Спасителя  світу  і  Відкупителя  всіх  людей  з  полону  гріха  (Спасителя  від  влади  гріха). 


З  історії  виникнення  свята.
Згідно  з  Євангелієм  від  Луки  Ісус  Христос  народився  в  часи  правління  імператора  Августа  в  юдейському  місті  Вифлеємі  у  сім’ї  теслі  Йосипа  Обручника  з  Назарету  та  Марії.  Йосип з Марією прибули до Вифлеєму для участі в переписі населення (Лк. 2:1-2), який проводили за наказом імператора Августа, коли Сирією правив Киріній. Родина була змушена переночувати в  печері, що використовувалася як  хлів для укриття худоби від непогоди, оскільки не було місця в заїзді. Під час народження Христа зійшла Віфлеємська зірка, яка вказала про цю подіюмудрецям зі Сходу. Першими прийшли поклонитися Христу пастухи, яким про цю подію   сповістив  янгол. Волхви прийшли в Єрусалим і розпиталися у царя Ірода про царя юдейського та стривожили його. Придворні книжники та первосвященики відповіли мудрецям, що згідно пророцтва цар мав народитися у Вифлиємі юдейськім. Тоді Ірод покликав мудреців і відправив їх до Вифлиєму вивідати все і йому доповісти. Вони найшли Ісуса вже у домі і піднесли Христу дарунки – золото, ладан і смирну. Попереджені уві сні мудреці повернулись іншою дорогою додому.
Довідавшись про народження Христа, цар Іудеї Ірод велів провести побиття дітей у віці до 2 років, але Христос був чудом врятований від смерті. Попереджений ангелом Йосип забрав сім'ю та змушений був утікати до Єгипту і перебувати там до смерті Ірода.
Історично достовірна дата народження Христа наразі невідома.  Святе Письмо не вказує ні дня, ні року, коли, саме народився Христос,
Розрахунки, покладені в основу нашої ери, були зроблені в 525 році римським монахом, папським архіваріусом Діонісієм Малим, який спирався на дані Хронографічного збірника 354 року. У цих збірках народження Ісуса віднесено до року консульства Гая Цезаря і Емілія Павла, тобто на 1 рік н. е.
Пізніші дослідники знайшли, що ця дата є помилковою – Христос народився на 5 чи 6 років раніше, між 748 і 749 роком римського літочислення, як на те вказує рік смерті Ірода І Великого  та  астрономічні підрахунки, які врахували також згадку про затемнення місяця, про яку говорять тодішні історики.

Святкування.
Римо – Католицька  Церква,  більшість  протестантських  церков,  а  також  частина  православних,  включаючи  Константинопольську  (крім  Афону),  Антіохійську,  Александрійську,  Кіпрську,  Болгарську,  Румунську,  Албанську  й  Грецьку  церкви  святкують  Різдво  в  ніч  з  24  на  25 грудня.
Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польська православні церкви, Афонські  монастирі, Бесарабська митрополія  Румунської православної церкви, усі  Українські православні церкви, а також багато  Східних католицьких церков,  Українська греко-католицька церква,  Російська греко-католицька церква, російські  старообрядці  святкують  Різдво  в  ніч  на  7 січня  (що  відповідає  25 грудня  за  старим  Юліанським  календарем). 

Українські  традиції.
З давніх-давен Різдво Христове – не лише величний спомин, а й найпевніший шлях до спасіння роду людського. Для кожного вірянина свідомого свого призначення у світі цьому, сутність Різдва є, щонайперше, ствердженням правдивої віри та світлої радості, очищенням душі, як і надією на життя вічне. І, водночас, пошуком одвічної Божої любові, що є найсвятішою благодаттю для усіх.
У нас, в Україні, магія різдвяних днів нерозривно пов’язана і з численними традиціями, серед яких одне з найважливіших місць займають колядки та різноманітні святкові віншування.
Коляда, переходячи з покоління в покоління, є отим чистим джерелом, яке наповняє людські серця щедрістю і добротою, тим самим наближаючи їх до Бога.
Напередодні  Різдва  Христового  християни  святкують  Святвечір.  Святий  Вечір – це  підготовка  (в  першу  чергу,  духовна)  до  найголовнішої  події – народження  Спасителя  Ісуса  Христа.
Ввечері  збирається  вся  родина  біля  святкового  столу,  на  якому  (за  давніми  традиціями)  має  знаходитися  12  пісних  страв.  Головною  стравою  за  таким  столом  є  кутя.  Як  правило,  всі  родичі  збираються  у  хатині  найстаршої  людини  з  роду.  
У  деяких  селах  на  Коломийщині  ще  збереглися  традиції  діточкам  «ходити  з  вечерею»,  тобто  заходити  до  будинків  і  провіщати  (читати  вірші)  про  народження  маленького  Ісуса. 
Вже наступає нічка.
У зареві перлин,
Запалим ясну свічку –
Бо йде Господній Син.
Щоб разом святкувати
Народження Христа,
Поклін йому віддати
І люблячі серця.
Усіх нас жде вечеря –
Пісних дванадцять страв,
Спаситель наш в печері
Родивсь у сяйві чар.


А  вже  наступного,  святкового  дня,  дітвора  радісно  виголошує  під  вікнами  будинку  господарів  «коляду»  (радісні  пісні  в  честь  народження  Ісуса  Христа).  Ще  й  іноді  жартівливо  приговорюють    та  щиро  віншують  при  цьому :
Звізда зі Сходу ясна засвітила.
Де Пречиста Діва Сина породила.
І ми дари дали, Дитя привітали.
Яко Бога іста,
Котрого родила Марія Пречиста.
А Вам, люди добрі,
Многая літ прожити!
Ті свята відпровадити.
Других дочекати.
Рік по року -
Від Різдва до Нового Року,
Від Нового Року до Богоявлення,
Від Богоявлення до Воскресення,
Від Воскресення до Вознесення,
Від Вознесення до Святого Духа,
Від Святого Духа - до ста літ,
Доки Вам Господь Бог
Призначив життя вік!
Христос ся рождає!


Коляд - коляд – колядець
А я хлопець – молодець
Я прийшов до вас додому
У ці царськії хороми
Я ходив, колядував, усе думав та гадав
Чи дадуть мені грошину
Хоч маленьку копійчину, 
Чи дадуть мені цукерку, 
Ну або щось ще смачненьке
Файну колядку знаю я
Ось моя вся коляда

Віншуєм вам нині усі добрі люди.
Нехай поміч Божа завжди з вами буде.
Хай кожної днини, кожної години
Бог благословить, біда хай загине!
Будьте здорові разом з діточками.
Нехай смутку й горя не буде між вами,
Худібка і бджілка нехай виростає,
А град, вогонь, туча нехай вас минає.
Нехай добре родить жито і пшениця,
Усякеє збіжжя, усяка пашниця.
Хай пісня не згине у рідному краю,
Калина хай квітне в зеленому гаю.
Хай ріднеє слово серця зігріває,
А наша Вкраїна нехай процвітає.
Христос ся рождає!








Всіх  гостей  блогу  вітаю  із  Різдвом  Христовим!  У це світле свято хочеться побажати миру і спокою в кожному домі, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, успіхів у всіх починаннях, побільше радості, міцного здоров'я та всіх благ! Нехай справдяться усі очікування і збудуться найзаповітніші мрії!












Немає коментарів:

Дописати коментар