Яблучний Спас
Зустрічаймо дружно Спас
Яблуками й медом,
Вже приходить він до нас
Промінцями з неба.
Прохолодно вже в садах,
Хоч припікає й досі,
Зустрічаймо дружно Спас –
На порозі осінь.
19
серпня за новим стилем – свято Преображення Господнього, або
Спаса. Церковна назва цього свята пов’язана із тим, що Ісус
Христос, відкривши
учням, що Йому слід постраждати, бути вбитим і на третій день воскреснути,
завів трьох апостолів – Петра, Якова та Івана на гору Фавор і
преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим,
як сніг. Преображення Христове супроводжувалося появою старозавітних
пророків Мойсея й Іллі, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх
осінила світла хмарина, і з неї почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я
вподобав. Його слухайтеся!».
Народна
назва пов’язана з тим, що у цей день святять груші, яблука, тому й
називають Другим, або Яблучним, Спасом. Свято Преображення обрано для
благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград,
який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди,
утверджує думку про те, що все – від людини до рослини – повинно
бути присвячене Богу як Його творіння.
За
народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення
природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато
холоднішими, можуть уже починатися приморозки, а тому й кажуть: «Прийшов
Спас, держи рукавиці про запас!»
На
Спаса поминають померлих. За народною міфологією, це третій
виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з'являються на Страсний
Четвер, на Зелені свята і на Спаса. Наш народ вірить, що предки сприяють
цвітінню і дозріванню плодів, охороняють ниви, садки і городи...
Святковою
стравою на Спаса є печені яблука. Верхівку з хвостиком
відрізали, виймали середину з насінням, клали туди мед або цукор і запікали в
печі. Готують також пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх
із узваром або грушівником – киселем зі свіжих груш.
Із
цим днем пов’язані й приказки та прикмети:
–
Прийшов Спас – пішло літо від нас.
–
Якщо антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
–
Із Спаса – Преображення погода преображається.
–
Прийшов другий Спас – бери рукавиці про запас.
–
Минув Спас – держи кожух про запас.
–
Як прийде Спас, комарам урветься бас, а як прийде Пречиста (28
серпня) – забере їх нечиста.
–
Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха
осінь. Дощів небагато буде.
–
Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо
жарко – січень морозяний.
Прикмети на Яблучний Спас
На Яблучний Спас, 19 серпня, в церкву несуть яблука на
освячення, проводять обряди з цими плодами.
• Яка погода 19 серпня, такі будуть і Покрова (14
жовтня).
• Другий Спас - тримай рукавички про запас. Літо
котиться до кінця, погода змінюється, стає холодніше.
• Кажуть, що січень буде нагадувати Другий Спас.
Це не означає, що взимку настане серпнева спека, прикмету потрібно розуміти
таким чином: якщо 19 серпня дуже тепло, то в січні буде мало снігу, якщо піде
дощ - багато.
• Для здоров'я потрібно вранці з'їсти трохи меду
і яблуко.
• До Яблучного Спаса наші предки не вживали
яблука в їжу. Чому? Тому що вони до цього моменту ще не визріли, можуть
нашкодити травленню. Це - раціональне пояснення, але от їсти яблука саме жінкам
до 19 серпня категорично заборонялося - інакше на їхні плечі падав тяжкий гріх.
Прикмета народилася з біблійної легенди про Адама і Єву і їх вигнання з раю.
Тому щороку після свята Великодня і до Яблучного Спаса для жінок яблуко -
заборонений плід.
• Час збирати горох. Його теж потрібно віднести
до церкви і освятити разом з яблуками.
• Якщо 2 мухи сядуть на вашу руку, то до вас
прийде успіх. Тому не поспішайте проганяти комаху, почекайте, поки з'явиться
інша. І те, чого ви так чекали, неодмінно станеться.
• На Яблучний Спас господині повинні займатися
печінням пирогів, консервуванням, приготуванням страв з яблук.
• До 19 серпня потрібно завершити збирання зерна,
тому що настає час дощу-хлібогноя. Зібране після Яблучного Спаса жито, якщо
воно буде хоч трохи підмочено дощем, погано зберігається, борошно з нього
нікудишнє, випічка не вдається, тісто має неприємний присмак. Ця прикмета
перевірена багатьма століттями.
• Протягом дня треба натопити баньку і попаритися
віником, розпареним в яблучному відварі. Згідно з повір'ям, таким чином можна
зняти з себе порчу і навіть родове прокляття. Але! У лазню можна йти тільки з
близькими родичами, і самому себе парити не можна - шкоди, звичайно, не
трапиться, але й чуда теж.
• Яблучний Спас - йде літо від нас. У цей день
наші пращури прощалися з літом, ввечері палили на полях багаття, щоб у вогні
згоріли літні проблеми і турботи.
Продовження буде …





Немає коментарів:
Дописати коментар