середа, 19 серпня 2015 р.

Яблучний  Спас

Зустрічаймо дружно Спас
Яблуками й медом,
Вже приходить він до нас
Промінцями з неба.

Прохолодно вже в садах,
Хоч припікає й досі,
Зустрічаймо дружно Спас –
На порозі осінь.


19 серпня за новим стилем – свято Преображення Господнього, або Спаса. Церковна назва цього свята пов’язана із тим, що Ісус Христос, відкривши учням, що Йому слід постраждати, бути вбитим і на третій день воскреснути, завів трьох апостолів – Петра, Якова та Івана на гору Фавор і преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. Преображення Христове супроводжувалося появою старозавітних пророків Мойсея й Іллі, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмарина, і з неї почувся голос: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!». 


Народна назва пов’язана з тим, що у цей день святять груші, яблука, тому й називають Другим, або Яблучним, Спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все – від людини до рослини – повинно бути присвячене Богу як Його творіння.
За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими, можуть уже починатися приморозки, а тому й ка­жуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про за­пас!»
На Спаса поминають померлих. За народною міфологією, це третій виступ мер­ців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з'являються на Страсний Четвер, на Зелені свята і на Спаса. Наш народ вірить, що предки сприяють цвітінню і дозріванню плодів, охороняють ниви, садки і городи...

Святковою стравою на Спаса є печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізали, виймали середину з насінням, клали туди мед або цукор і запікали в печі. Готують також пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником – киселем зі свіжих груш.


Із цим днем пов’язані й приказки та прикмети:
        Прийшов Спас – пішло літо від нас.
        Якщо антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
        Із Спаса – Преображення погода преображається.
        Прийшов другий Спас – бери рукавиці про запас.
        Минув Спас – держи кожух про запас.
        Як прийде Спас, комарам урветься бас, а як прийде Пречиста (28 серпня) – забере їх нечиста.
        Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха осінь. Дощів небагато буде.

        Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо жарко – січень морозяний.


Прикмети на Яблучний Спас
На Яблучний Спас, 19 серпня, в церкву несуть яблука на освячення, проводять обряди з цими плодами.
• Яка погода 19 серпня, такі будуть і Покрова (14 жовтня).
• Другий Спас - тримай рукавички про запас. Літо котиться до кінця, погода змінюється, стає холодніше.
• Кажуть, що січень буде нагадувати Другий Спас. Це не означає, що взимку настане серпнева спека, прикмету потрібно розуміти таким чином: якщо 19 серпня дуже тепло, то в січні буде мало снігу, якщо піде дощ - багато.
• Для здоров'я потрібно вранці з'їсти трохи меду і яблуко.
• До Яблучного Спаса наші предки не вживали яблука в їжу. Чому? Тому що вони до цього моменту ще не визріли, можуть нашкодити травленню. Це - раціональне пояснення, але от їсти яблука саме жінкам до 19 серпня категорично заборонялося - інакше на їхні плечі падав тяжкий гріх. Прикмета народилася з біблійної легенди про Адама і Єву і їх вигнання з раю. Тому щороку після свята Великодня і до Яблучного Спаса для жінок яблуко - заборонений плід.
• Час збирати горох. Його теж потрібно віднести до церкви і освятити разом з яблуками.
• Якщо 2 мухи сядуть на вашу руку, то до вас прийде успіх. Тому не поспішайте проганяти комаху, почекайте, поки з'явиться інша. І те, чого ви так чекали, неодмінно станеться.
• На Яблучний Спас господині повинні займатися печінням пирогів, консервуванням, приготуванням страв з яблук.
• До 19 серпня потрібно завершити збирання зерна, тому що настає час дощу-хлібогноя. Зібране після Яблучного Спаса жито, якщо воно буде хоч трохи підмочено дощем, погано зберігається, борошно з нього нікудишнє, випічка не вдається, тісто має неприємний присмак. Ця прикмета перевірена багатьма століттями.
• Протягом дня треба натопити баньку і попаритися віником, розпареним в яблучному відварі. Згідно з повір'ям, таким чином можна зняти з себе порчу і навіть родове прокляття. Але! У лазню можна йти тільки з близькими родичами, і самому себе парити не можна - шкоди, звичайно, не трапиться, але й чуда теж.
• Яблучний Спас - йде літо від нас. У цей день наші пращури прощалися з літом, ввечері палили на полях багаття, щоб у вогні згоріли літні проблеми і турботи.

Продовження  буде …








Немає коментарів:

Дописати коментар