середа, 9 грудня 2015 р.


Міжнародний  день  боротьби  з  корупцією

 «Ті, що купують владу за гроші,
звикають отримувати з неї прибуток»
Арістотель


Міжнародний день боротьби з корупцією – відзначається 9 грудня, згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН.
Відповідно до Конвенції ООН проти корупції та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію, корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в цілях третіх осіб і груп, а також численні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання. Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність).

З  історії  виникнення.
У цей день  (9 грудня)  в 2003 році у мексиканському місті Меріда у Мексиці на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

Чоловік, що запропонував святкувати Міжнародний день боротьби з корупцією, – Ханс Кореллі – закликав приєднатися до антикорупційного руху представників понад ста країн. Підписана ними конвенція стала важливим інструментом у цьому процесі. Серед країн, які першими ратифікували цей документ, була й Україна. Сьогодні в країнах СНД відзначається один з найвищих рівнів корупції в світі. Тому Україна, як і інші країни співдружності, розробляє антикорупційні програми для створення правового суспільства.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 – ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, відповідати перед законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони поступили в результаті корупції.
*            *          *

Корупція – це виклик ХХІ століття, і не тільки нам – українцям, а й всій світовій спільноті. Це стало повсякденним способом життя, роз’їдаючим суспільство, державні інституції та авторитет країни. Міжнародний день боротьби з корупцією – це привід звернути увагу всієї світової спільноти на необхідність відмови від корумпованості багатьох державних структур, яка завдає непоправної шкоди всьому національному й світовому добробуту.
Сьогодні активізація боротьби з корупцією в Україні позначила якісно новий рівень в історії розвитку вітчизняного досвіду протидії цьому негативному явищу. Боротьба з корупцією оголошена пріоритетним напрямком державної політики. Антикорупційна реформа визначена серед першочергових у Стратегії сталого розвитку „Україна – 2020”, схваленої Указом Президента України від 12 січня 2015 року.

Основною метою є суттєве зменшення корупції в Україні, зменшення втрат державного бюджету та бізнесу через корупційну діяльність, а також підвищення позицій України у міжнародних рейтингах, що оцінюють рівень корупції.

Також варто відмітити позитивні зрушення у створенні ефективної інституційної системи запобігання і протидії корупції: створення Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції, а також прийняття Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Хочеться  вірити  (утопічна  мрія),  що  цє  явище  зникне.  Але  з  нею  легше  і  простіше  жити,  скоріше  вирішуються  справи.  Тому  кожен  із  нас  має  сам  «зламати  в  собі  корупціонера»,  готового  давати  чи  брати  хабарі.  Адже  за  таке  життя  стояли  наші  побратими  на  Майдані,  саме  за  таке  майбутнє  гинуть  на  війні.  Будьмо  гідними  їх  самопожертві.




Немає коментарів:

Дописати коментар