субота, 5 грудня 2015 р.


Всесвітній  день  волонтерів

Милосердя офіцери –
Наші славні волонтери!
За добро, що кожен робить, 
Хай Господь вас нагородить.

Світова громадськість відзначає 5 грудня Міжнародний день волонтерів (Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку).  Проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

Волонтери (у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник) – це люди, які свій вільний час витрачають на благо суспільства. 
У всесвітній декларації Добровольців сказано, що вони мають право присвячувати свій талант, час, енергію індивідуальним та колективним акціям, не очікуючи винагороди. Проте часто їх намагання залишаються непоміченими. Такі люди добровільно зголошуються допомагати прибирати громадську територію, поширювати плакати чи брошури соціальної кампанії, готові безкоштовно проводити екскурсії рідним містом, бути перекладачами на великих міжнародних спортивних змаганнях. Більш того, добровольці допомагають персоналу в дитячих будинках і будинках престарілих, поспішають на допомогу при ліквідації наслідків стихійних лих.
У 2001 році була заснована Програма добровольців ООН, в рамках якої щороку тисячі людей з різних країн світу допомагають Організації добиватися миру і процвітання на планеті. Їх діяльність фінансується місцевими урядами, ООН та шляхом добровільних пожертвувань. Добровольці не отримують зарплати, але їм надається невелика сума на харчування, житло, а також медична страховка.
Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проект за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія, й рух поширився світом. У 1987 році в світі налічувалося 80 мільйонів волонтерів, на початок ХХІ ст. – понад 100 мільйонів.



Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014 – Революція Гідності, війна на сході нашої країни, тисячі поранених, мільйони біженців, відсутність налагодженої інфраструктури в армії – все це лягло на плечі українських волонтерів. Саме волонтери першими добровольцями йшли на фронт, волонтери збирали по світу гроші й везли на передову від шкарпеток і мила, й закінчуючи приладами нічного бачення; шукали потрібні ліки, приймали біженців, плели маскувальні сітки й готували борщові набори.
Саме завдяки українським волонтерам – їхній небайдужості, порядності, активній громадській позиції та фанатичній відданості справі, Україна вистояла й зберегла незалежність.


Українські волонтери є одним із нових обличь України – чесних і відкритих. На тлі майже тотальної недовіри українців до судів, прокуратури, міліції – рівень довіри до волонтерів – один із найвищих, адже ці люди жертвували не тільки власним часом, коштом, силами, а іноді – життям.

Волонтер
Посланцями від Бога сьогодні
Є мільйон добровільних людей.
І без них ми були б в безодні,
Все на плечах твоїх, ВОЛОНТЕР,
Ти солдату знайшов черевики,
Каску, ліки, бронежилет.
Він" спасибі“ промовив велике.
Ти готовий знайти й кулемет.
І шукаєш, шукаєш, шукаєш...
Все, що треба для наших солдат.
Відпочинку ніколи не знаєш.
Ти, як ангел, то дух, то птах.
Від утоми складаєш крила
І питаєш у Бога: “За що?“
Десь на тата чекає дитина.
ВОЛОНТЕР, як не ти, то хто?
Піднімайся, прошу, мій друже,
Бог не лишить тебе в біді.
Ти потрібен нам, дуже - дуже,
Нашим хлопцям і нашій землі…

Галина Гайвась




Немає коментарів:

Дописати коментар