неділя, 6 грудня 2015 р.


День  Збройних  сил  України

  Джерельний тихий спів води,
     Безкрайнії степів простори,
    І смерековії ліси,
    Широкі плаї, круті гори!

     Духмяний хліб на рушнику,
  Гостинно розпростерті руки,
  Щасливу матері сльозу,
                            І дідуся з веселим внуком!

За бескиди й дніпровські схили,
За наш пісенний славний рід,
За промінь в косах у калини,
І за чумацький небозвід!

   За нашу рідну Україну,
   Що зберегли за всі віки –
   Низький уклін і тричі "СЛАВА!"
   Українські захисники!

Незважаючи на досить невелику офіційну історію українського війська, справжній вік Української армії сягає кількох століть, а її бойові традиції формувалися у важких кривавих війнах і конфліктах від Київської Русі до вояків  Української  Повстанської  Армії. І сьогодні солдати і офіцери Збройних Сил України гідно продовжують традиції своїх дідів і батьків. Не всі нині, на превеликий жаль, розуміють значення власної армії, призначення якої захищати суверенітет та незалежність держави від зазіхань зовнішніх агресорів. «Бажаєш жити в мирі – готуйся до війни», – говорить мудре народне прислів’я. 

В Україні сьогодні, 6 грудня 2015 р., відзначають 24-у річницю утворення національної армії – Збройних сил України (ЗСУ)Свято було засновано Верховною Радою України постановою від 19 жовтня 1993 р. Дата святкування була приурочена до прийняття закону України "Про Збройні сили України" від 6 грудня 1991 р.

Збройні сили України – це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недотор-канності.

Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.
Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України. Безпосереднє керівництво Збройними силами України в мирний та воєнний час здійснює Головнокомандувач Збройних Сил України. Міністерство оборони України, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України, бере участь у реалізації державної політики з питань оборони і військового будівництва, координує діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування з підготовки держави до оборони, аналізує воєнно-політичну обстановку, визначає рівень воєнної загрози національній безпеці України, забезпечує функціонування Збройних сил і їх готовність до виконання покладених на них функцій і завдань тощо.


Після розпаду СРСР Україна успадкувала одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Але за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена. Україна відмовилася від чималого ядерного арсеналу (за кількістю – третій після США і Росії). На невигідних для України умовах було поділено Чорноморський флот (18,3% кораблів отримала Україна, Росія – 81,7%).  
Упродовж багатьох років відбувались масові скорочення кадрових військовослужбовців. Переломним моментом в історії сучасних Збройних Сил стали минулорічні події: агресія Росії, анексія Криму, окупація частини Донбасу. Попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора. 
Сьогодні відбувається справжнє відродження українських збройних сил. Вже прийняті нові Стратегія національної безпеки України та Воєнна доктрина України.  Наша армія переозброюється, реформується і впроваджує нові стандарти. 


На даний момент до складу Збройних сил України входять: Сухопутні війська, Повітряні сили, Військово-морські сили та Сили спеціальних операцій. Останні були створені тільки в 2015 р. на тлі російської військової агресії, що триває з весни 2014 р. на Донбасі та в Криму.
Сили спеціальних операцій призначені для виконання широкого спектру завдань в сучасних умовах "гібридної війни", в тому числі й на території інших держав. Зокрема, це: таємні операції і нелегальна розвідка; створення агентурних мереж; звільнення, захоплення і доставка осіб, що володіють цінною інформацією; впровадження в структуру спецслужб і військових організацій з метою шпигунства або знищення людей, що представляють загрозу державі.
Щодо чисельності ЗСУ, то 24 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди 24-ї річниці Незалежності України у Києві зазначив, що «…210 тисяч людей прийшли на військову службу за шість черг мобілізації. З них 35 тисяч, тобто кожний шостий, – добровольці».

Воїне, лицарю славний, 
Ти зброю тримаєш в руках, 
Щоб на нашу країну-державу
Злий не позарився враг. 

Будь мужній і будь достойний
Ти слави своїх батьків, 
Відважний вкраїнський воїне, 
Hащадку славних віків.





Немає коментарів:

Дописати коментар