пʼятницю, 1 січня 2016 р.


На Прикарпатті відзначили 107-у річницю
від дня народження Степана Бандери

Коли  поміж  хлібом  та  свободою
Народ  обирає  хліб,
Він  зрештою  втрачає  все,
В  тому  числі  і  хліб.
Якщо  народ  обирає  свободу,
Він  матиме  хліб,  вирощений  самим
І  ніким  не  відібраний.

Степан  Бандера


1 січня 2016 року відзначається 107-а річниця із дня народження Степана Бандери. Степан Бандера увійшов в українську історію як політичний діяч, ідеолог і теоретик українського націоналістичного руху ХХ століття.
Довідка: Степан Бандера – політичний діяч, один з лідерів національно-визвольної боротьби українців за незалежність першої половини 20-го століття. Народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів (тепер Калуського району Івано-Франківської області). Його батько був греко-католицьким священиком, а мати – донькою священика.

Постать  Степана  Бандери – символ  незламної  боротьби  українського  духу  за  свободу  нації.  Він  навіть  був  одним  із  лідерів  голосування  громадян  України  під  час  проведення  ток-шоу  з  інтерактивним  опитуванням  телеглядачів  щодо місця й ролі видатних державних і політичних діячів у національній і світовій історії.
«Вели́кі украї́нці» – проект українського телебачення, який поєднує у собі ток-шоу з інтерактивним опитуванням телеглядачів, а в міжпрограмний період – усіх громадян України щодо місця й ролі видатних державних і політичних діячів, військових, художників, учених, спортсменів, релігійних діячів тощо у національній і світовій історії.
В  кінці  2015 року  знову  проводився  соціальний  проект,  де  також  постать  Степана  Бандери  дуже  високо  оцінили  громадяни  України.  Соціальний проект "Герої України" підбив попередні підсумки онлайн-голосування за 86 героїв України. На 22 грудня 2015 за кількістю голосів "за" визначилися такі лідери голосування :
1. Надія Савченко – 270 голосів "за"
2. В’ячеслав Чорновіл  – 220
3. Степан Бандера – 191
4. Володимир Рибак – 183
5. Андрій Крищенко – 176
6. Іван Виговський – 157
7. Василь Стус – 153
8. Олег Кузьміних – 152
9. Роман Шухевич – 140
10. Юлій Мамчур – 135.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині. Загинув 15 жовтня 1959 року  в  Мюнхені від рук агента КДБ  Богдана Сташинського.





Головні  віхи  політичної  діяльності  С. Бандери.
    Будучи членом УВО, брав активну участь у боротьбі Галичини проти польського режиму на Західній Україні.
    У 1929 р. Бандера вступив до складу Організації українських націоналістів (ОУН), а з 1931 р. – член Крайової екзекутиви ОУН на Західній Україні. 3 червня 1933 р. С. Бандера – Крайовий провідник ОУН на Західній Україні.
    В 1933 р. Бандера спланував і провів шкільну акцію, спрямовану проти спроб польського уряду полонізувати українське шкільництво.
    Підтримуючи акцію протесту УНДО проти голоду 1932-1933 рр. в Наддніпрянській Україні, Бандера доручив здійснити М. Лемику замах на радянського консула у Львові.
    В 1934 р. Бандера підготував замах на одного з головних організаторів політики „пацифікації” – Б. Пєрацького.
    В червні 1934 р. заарештований і засуджений до смертної кари, яку було замінено на довічне ув’язнення. З початком Другої світової війни (вересень 1939 р.) був звільнений із тюрми.
    В 1939 р. очолив течію в ОУН (ОУН-Б), яка стояла в опозиції до методів і тактики діяльності Проводу українських націоналістів (ПУН) під керівництвом А. Мельника.
    З початком німецько-радянської війни (1941-1945 рр.) ОУН-Б проголосила у Львові відновлення на Західній Україні державності і було сформовано уряд – Українське державне правління, на чолі з Я. Стецьком. Був заарештований німцями за відмову скасувати Акт відновлення Української держави і перебував ув’язненим до 1944 р.
    Після звільнення Бандера змушений був тікати за кордон. В лютому 1946 р. очолив провід закордонних частин ОУН, але часто йому доводилось залишати посаду.
    Підтримував зв’язок ОУН за кордоном із структурами ОУН в Україні. 

Місце України в поглядах С. Бандери:
    Будучи членом різних військових організацій – УВО, ОУН та інші, – С. Бандера активно відстоював національну ідею українців.
    Під час зустрічей з Є. Коновальцем (командиром ОУН), Бандера виклав власне бачення шляхів розбудови організації та розгортання національно-визвольного руху в Західній Україні.
    Після початку німецько-радянської війни 1941-1945 рр. ОУН ставить своїм завданням відновлення української державності. За розпорядженням Бандери було сформовано три похідні групи ОУН, військові частини „Нахтігаль” і „Роланд”, які мали стати організаційною структурою майбутньої армію, що боролася за Українську державу.
    30 червня 1941 р. ОУН-Б проголосила у Львові акт відновлення Української держави на Західній Україні. Під проводом ОУН-Б засновано український уряд.
    В 50-ті роки активізував роботу з налагодженням зв’язків із націоналістичним підпіллям в Україні й формуванням нової нелегальної структури ОУН на українських землях.


Місце С. Бандери в історії України:
    С. Бандера – визначний український політичний діяч, один із лідерів українського національно-визвольного руху 30-50х років.
    Бандера – автор кількох праць, в яких ґрунтовно розроблено ідеологічні й теологічні засади українського націоналізму, зокрема праця „Перспективи Української Національної Революції” (1958 р.)
    Одним із засновників акту про відновлення української державності в червні 1941 р.
  

Постать  Степана  Бандери  було  піддано  суцільній фальсифікації радянською (потім російською) історіографією,  особливо  щодо  його  біографії  та  діяльності.  Так,
    приховувався факт його ув'язнення в німецькому концтаборі Заксенхаузен в 1941-1944 рр.;
    смерть в німецьких концтаборах в 1942 р. двох його рідних братів – в Освенцимі Олександра і Василя, а третій брат Богдан був убитий нацистами в Херсоні в 1943 р.;
    довгий час спотворювалося назва рух – "бендерівці" замість "бандерівців", в 50-і рр. НКВС створювалися каральні загони, переодягнені у форму "бандерівців", які нищили українців, щоб викликати у них ненависть до ОУН-УПА.

Під час Вітчизняної війни, котра розпочалась у 2014 році всіх захисників України сепаратисти і російські ЗМІ називали не інакше, як "бандерівцями" або "бандерівськими карателями".
У чому основні заслуги Степана Бандери перед народом України? Він :
    став одним з організаторів в 1929 р Організації українських націоналістів (ОУН) – головного інструменту національно-визвольного руху українців у наступні десятиліття. З 1933 р. Бандера став крайовим провідником ОУН у Західній Україні та крайовим комендантом бойового відділу ОУН-УВО, з 1940 р. –главою ОУН-УПА (б);
    30 червня 1941 року члени ОУН-УПА (б) у Львові оголосили "Акт відродження Української держави", що повідомляв про створення "нової української держави на материнських українських землях", за який і був заарештований Степан Бандера, відправлений згодом до концтабору Заксенхаузен до вересня 1944 р.;
    його послідовники на чолі з Романом Шухевичем створили українську армію ОУН-УПА, яка боролася і з фашистською Німеччиною (1942-1944 рр.) і з комуністичним режимом в СРСР з 1944 по 1956 рр.


Нагороди Степана Бандери.
20 серпня 2010 – Герой України "за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, проявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу".

Тодішній президент України Віктор Ющенко 22 січня, під час урочистих заходів на честь Дня соборності, зазначив, що присудження Степану Бандері звання "Герой України" багато років чекали мільйони українців.

У п’ятницю, 1 січня, відбулися урочистості з нагоди відзначення 107-ї річниці від дня народження голови Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери.  Урочисті віча  відбулися в селі Старий Угринів Калуського району, де народився провідник ОУН, і в Івано-Франківську біля пам’ятника Бандері.
В Івано-Франківську урочистості розпочалися ходою громадськості від Вічевого майдану вулицями Незалежності, Степана Бандери до Європейської площі, де встановлений пам’ятник провідникові ОУН.
За словами голови обласної ради Олександра Сича, який виступив на обох заходах  (в  Івано – Франківську  та  в  с. Старий  Угринів), Прикарпаття є бандерівським краєм, а історія показала «торжество бандерівської націоналістичної правди». І доказом такої правди, за словами Сича, є «українсько-російська війна, факт агресії проти України з боку Росії».
Як заявив на урочистому вічі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, прикарпатці щороку їдуть в Старий Угринів і збираються біля пам’ятника в Івано-Франківську, «щоб почерпнути силу духу провідника». Він теж сказав, що «Франківськ – це бандерівське місто».
У центрі патріотичного виховання учнівської молоді в Івано-Франківську також відбулася урочиста академія «Степан Бандера як символ боротьби за незалежність України».

А в музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери в Івано-Франківську до кінця січня виставлені для огляду старовинні ікони ХІХ століття, привезені з Старого Угринова. Ці ікони перебували у греко-католицькій церкві, де священиком був Андрій Бандера – батько Степана Бандери. Зараз вони потребують реставрації.
        


Немає коментарів:

Дописати коментар